رأی‌دادن و شرکت در انتخابات، نشان از مسئولیت‌پذیری و متعهد بودن است

1403/03/29 10:30
موافقان شرکت در انتخابات در کرسی آزاداندیشی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد، رأی‌دادن و شرکت در انتخابات را نشان از مسئولیت‌پذیری و متعهد بودن فردی اعلام کردند.

به گزارش روابط‌عمومی ستاد امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر خراسان رضوی؛ مهدی سالاری، مدیر آموزش معاونت رسانه، فرهنگی و آموزش ستاد امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر استان در کرسی آزاداندیشی دانشجویی با موضوع شرکت در انتخابات، مسئولیت‌پذیری اجتماعی که در دانشگاه آزاد اسلامی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: یکی از موضوعات روز جامعه شرکت در انتخابات است و وظیفه دانشجویان، نخبگان و اساتیدی که در جامعه حضور دارند، این است که این گفتمان را در سطح جامعه شکل دهند.

 وی افزود: یکی از روش‌های شکل‌گیری این گفتمان، برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی در سطح دانشگاه‌ها است که نظرات مختلف در خصوص این مهم در جامعه تضارب شود و باعث رشد افکار عمومی و رشد جامعه شود. کرسی‌های آراد اندیشی و این‌چنین گفت‌وگوها هدفمند برگزار می‌شود تا از وضعیت موجود به یک وضعیت مطلوب‌تر دست پیدا کنیم.

 سالاری تصریح کرد: عمدتاً تصمیم‌گیری و انتخاب‌های افراد بر اساس احساسات انجام می‌شود. حتی تصمیمات و انتخاب‌های منطقی نیز باتجربه و عقبه های احساسی گرفته می‌شود. بیان انتقادات و پیداکردن راه‌حل برای مشکلات، بهتر از نگفتن و خاموش ماندن است.

رأی‌دادن و شرکت در انتخابات، نشان از مسئولیت‌پذیری و متعهد بودن است

 یکی از موافقان در این جلسه بیان کرد: یکی از عوامل تقویت نظام سیاسی، مشارکت اجتماعی است که انتخابات را می‌توان مهم‌ترین مؤلفه آن شمرد. کسانی که در انتخابات شرکت نکرده‌اند، نمی‌توانند مطالبه‌گری کنند. رأی‌دادن و شرکت در انتخابات، نشان از مسئولیت‌پذیری و متعهد بودن است.

 وی ادامه داد: تقلب یک شعار است برای کسانی که درگذشته به کاندید موردنظر خود رأی داده‌اند؛ اما چون شخص موردنظر رأی نمی‌آورد می‌گویند تقلب صورت‌گرفته است.

 شرکت در انتخابات، زمینه‌ساز ارتقا جایگاه بین‌المللی کشور است

 موافق دیگری عنوان کرد: ایجاد ثبات سیاسی و اجتماعی، سهولت در محقق کردن سیاست‌های نظام، پابرجا ماندن اقتدار و کمک به وحدت ملی از جمله مزایای شرکت در انتخابات است. شرکت در انتخابات، زمینه‌ساز ارتقا جایگاه بین‌المللی کشور در میان کشورها است.

 وی ذکر کرد: عدم مشارکت در انتخابات، موجب ریشه‌دارتر شدن مشکلات می‌شود و تفاوتی نمی‌کند که فرد در کدام جریان فکری، سبک و سیاقی باشد. اگر به فرمایشات رهبر معظم انقلاب توجه کنیم، متوجه خواهیم شد که دوستی با آمریکا و دیگر کشورها، باعث بدتر شدن وضعیت کشور می‌شود. باید آگاه‌سازی صورت بگیرد. انگیزه مردم از بین رفته است؛ زیرا به دلیل تورم انتخاب درستی گرفته نشده است.

 دانشجوی موافقی اذعان داشت: کسانی که به دلایل مختلف از جمله بیماری نمی‌توانند در انتخابات شرکت کنند، صندوق‌های رأی سیار وجود دارد و می‌توانند از آن طریق رأی دهند. می‌توانیم افراد نزدیک به خودمان که آگاهی و اطلاعات کافی برای شرکت‌کردن در انتخابات را ندارند، آموزش دهیم و آنها را دعوت به انتخاب کنیم.

انتخاب کاندید اصلح

 وی تأکید کرد: برای حل مسائل و مشکلات کشور باید کاندید اصلح را انتخاب کرد. عدم شرکت در انتخابات موجب افزایش مشکلات و ازبین‌رفتن نکات مثبت می‌شود. باید مشکلات و مسائل مختلف جامعه را با ظرفیت‌های داخلی خودمان حل کنیم.

 منتقدی بیان کرد: یکی از دلایلی که ممکن است مردم مشارکت حداقلی در انتخابات داشته باشند، گمان‌کردن به تقلب است. نمی‌توان گفت اگر فردی در انتخابات شرکت نکرده پس مسئولیت‌پذیر نیست. فاصله سخن و شعار تا عمل‌کردن بسیار است. نمی‌توانیم فقط به شعار و سخن‌گفتن کاندیدها اکتفا کنیم و در انتخابات شرکت کنیم.

 وی افزود: بعضی از مردم خواسته و نیازشان را در کاندیدها مشاهده نمی‌کنند و ترجیح می‌دهند که در انتخاب شرکت نکنند. افراد به دلیل برآورده‌نشدن مطالبات خود در دولت‌های قبل و عمل‌نکردن کاندیدها به سخنانشان رأی نمی‌دهند و در انتخابات شرکت نمی‌کنند. بعضی از مردم می‌خواهند از طریق شرکت‌نکردن در انتخابات اعتراض کنند. عملکرد دولت‌های قبل در پرشور بودن انتخابات و مشارکت حداکثری یا مشارکت حداقلی و عدم رأی‌دادن اثرگذار است.

عملکرد خوب دولت

 دانشجوی منتقدی گفت: دولت باید عملکرد خوبی داشته و انگیزه را به قشر خاکستری برگرداند و بستری ایجاد کند تا مردم در انتخابات شرکت کنند. همه اعمال اجتماعی صرفاً درست نیستند، چه‌بسا کارهایی که گروهی انجام شده اما نادرست بوده است. فردی که رأی نمی‌دهد شاید قصد لجبازی ندارد و به این دلیل است که از نظر او کاندیدها صلاحیت ندارند.

 وی ادامه داد: سلب‌کردن از جامعه و نپذیرفتن فردی که در انتخابات شرکت نکرده است، امری ناعادلانه است. اگر شرکت‌نکردن در انتخابات برای اصلاح باشد، رأی ندادن یک عمل ضداجتماعی نیست. نمی‌توانیم صددرصد بگوییم که فرد از اجتماع گریزان است. نیمی از دانشمندان دنیا این شیوه از انتخابات را تأیید و نیمی دیگر رد کرده‌اند.

سلب اعتماد عمومی

 یکی از منتقدان اعلام کرد: رأی‌دادن و شرکت در انتخابات به معنای وحدت و اعتمادکردن است، اگر سیاست‌های یک دولت اشتباه باشد اعتماد مردم را از دست می‌دهد. شرکت در انتخابات، مسئولیت‌پذیری اجتماعی برای مردمی است که توانایی تحلیل درست دارند و متقابلاً به خواسته‌های آنها احترام گذاشته می‌شود. اگر دولتی عادلانه عمل نکند، اعتماد مردم نسبت به آن سلب می‌شود.

 وی خاطرنشان کرد: ضعف حکومت در نتیجه‌گیری بعد انتخابات، پایین‌ترین میزان مشارکت را در پی دارد؛ زیرا اهدافی که خودشان و مردم داشتند را نتوانستند پیاده کنند. در جنبه آموزشی و انتخاب مسئول درست، ضعف داشته‌ایم. زمانی که به‌جای قانع‌کردن افراد روی احساسات آنها دست می‌گذاریم، نامطلوب است. صرفاً مخالف تبلیغات برای انتخابات هستم؛ چون نباید با شعاردادن مردم را جذب کرد؛ بلکه باید با نتیجه عمل اعتماد آنها را جلب کرد.

ارتقای سطح دانش

 مریم صادقی، مشاور، روان‌شناس و مسئول فرهنگی اساتید خواهر دانشگاه آزاد اسلامی مشهد در ادامه این نشست بیان کرد: هدف اصلی از برگزاری این کرسی، ارتقای سطح دانش، آگاهی، بصیرت و یادگیری است. دانشجویان در دو گروه موافق و منتقد با پیگیری‌ها، بررسی‌ها و تحقیقات انجام شده نظرات خودشان را بیان کردند.

 وی افزود: گروه منتقد به لحاظ کیفیتی، پررنگ‌تر و قوی‌تر ظاهر شدند و توانستند انتقادات خودشان را به سبک مطالبه‌گرانه‌تری ابراز کنند. گروه موافق نیز سعی کردند با استناد به نظریات افراد مختلف، بحث‌های شرعی و دینی، چرایی و تبیین این موضوع را بیان کنند.

 صادقی تصریح کرد: در بعد روان‌شناسی، بحث اجتناب از حضور در انتخابات یک راهکار مقابله‌ای بسیار ضعیف برای افرادی است که تمایل دارند صورت‌مسئله را نادیده و این موضوع را حذف کنند. برخورد منطقی و استفاده از راهکارهای حل مسئله می‌تواند یک شیوه برخورد و شیوه پاسخ‌دهی منطقی به این موضوع باشد.

 وی ادامه داد: به نظر می‌رسد که با اجتناب و انکار اصل موضوع که انتخابات است، نه‌تنها مشکلی حل نمی‌شود؛ بلکه مشکلات می‌تواند استمرار داشته باشد. استفاده از راهکارهای حل مسئله و راهکارهای مناسب، افزایش بینش، بصیرت و آگاهی مردم به‌عنوان کسانی که قرار است مشارکت اجتماعی، دینی و سیاسی در امورات مهم کشور داشته باشند، می‌تواند یک راهکار بسیار مطلوب باشد و بسیار توصیه شود.

اهمیت موضوع انتخابات

 حجت‌الاسلام موسوی، قائم‌مقام نهاد رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی مشهد در ادامه این نشست به‌عنوان داور بیان کرد: نقاط قوت و ضعف در هر دو گروه موافق و منتقد دیده می‌شود. گروه منتقدین جمع‌بندی بسیار خوبی داشتند. گروه موافق بیشتر در باره اهمیت موضوع شرکت در انتخابات صحبت کردند.

 وی خاطرنشان کرد: لزوماً هر فعالیت اجتماعی درست نیست؛ زیرا ممکن است جامعه دچار سلب، خطا یا در مسئله‌ای دچار جریان‌سازی رسانه‌ای یا مسئله احساسی شود و برداشتش نادرست باشد.

 موسوی اذعان کرد: مردم و مخاطبان همه در یک سطح از جریان تحلیل و برداشت نیستند. عوام جامعه سلیقه‌ها و باورهای متفاوت دارند. بعضی از مردم را باید با حوزه احساسات تشویق به شرکت در انتخابات کرد و بعضی دیگر از مردم که از جامعه نخبگانی و فرهیختگی هستند را باید با استدلال، مناظره، نشست و گفت‌وگو تشویق به شرکت در انتخابات کرد. تبلیغات، یک فعالیت مثبت برای یک حرکت اجتماعی و شرکت در یک ماراتون بزرگ به نام انتخابات است.

 وی ادامه داد: در ۱۰ شاخصه‌ای که سازمان یونسکو برای زندگی موفق یک انسان مطرح می‌کند، یکی از کلیدواژه‌ها و مهارت‌هایی که انسان باید یاد بگیرد تکنیک حل مسئله است. ما در حوزه آموزش سواد رسانه‌ای و سیاسی ناموفق بوده‌ایم. یکی از مشکلات ما این است که قبل از آموزش‌دادن، امتحان می‌گیریم. استاد صفایی حائری در کتاب صراط می‌گوید: مشکل ما این است که قبل از ایجاد تصحیح بینش و باور برای افراد، به سراغ روش‌ها می‌رویم. مسئولین باید سطح سواد سیاسی مردم را افزایش دهند.

 قائم‌مقام نهاد رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی مشهد گفت: یکی از مولفه‌های قدرتمند جریان دیپلماسی کشور، مشارکت حداکثری مردم در حوزه انتخابات است. مشارکت حداکثری موجب افزایش جریان پشتوانه بین‌المللی و اقتدار ملی کشور در حوزه مناسبات بین‌المللی می‌شود. سازوکار رساندن اعتراضات به گوش مسئولین، عدم شرکت در انتخابات نیست.

 انتهای پیام/

تمامی حقوق این سایت برای ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان خراسان رضوی محفوظ است.